Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Brülde är professor i filosofi vid Göteborgs universitet och har forskat om ensamhet. Foto: Johan Wingborg/Prasinos Paris Bild: Tobias Holmgren
Bengt Brülde är professor i filosofi vid Göteborgs universitet och har forskat om ensamhet. Foto: Johan Wingborg/Prasinos Paris Bild: Tobias Holmgren

"Julen kan bli plågsam för den ensamme"

Julen är inte en lycklig tid för alla. Bengt Brülde, filosof vid Göteborgs universitet som forskat om ensamhetens effekter, menar att perioden kan kännas särskilt svåruthärdlig för dem som saknar någon att tillbringa den med.

Studier visar att ofrivillig ensamhet är en hälsofara som, om den blir långvarig, kan leda till hjärtinfarkt, demens och stroke. I Storbritannien, där omkring nio miljoner människor – närmare en femtedel av befolkningen – känner sig ensamma, har man tagit problemet på så stort allvar att regeringen har utsett en ensamhetsminister.

Trots att Sverige ofta pekas ut som ett ensamt land är våra siffror inte riktigt lika gastkramande. Här upplever cirka sju procent befolkningen att den lider av social ensamhet, medan femton procent är emotionellt ensamma (det vill säga i avsaknad av en kärleksrelation).

– Statistiskt sett är det värre för hälsan att ha få vänner och ett tunt socialt nätverk än att sakna en kärlekspartner. En bra kärleksrelation kan förstås ibland göra så att man aldrig känner sig ensam, men det är mycket sällan en enda person kan uppfylla alla ens sociala behov, säger Bengt Brülde, filosof vid Göteborgs universitet.

Han menar att man behöver skilja på faktisk ensamhet och den upplevda ensamheten. Vissa kan känna sig ensamma trots att man har många vänner och en stor familj – andra har mycket små sociala behov och trivs bra för sig själva sex kvällar i veckan.

– Men man kan inte säga att ensamheten påverkar mindre om den sitter i huvudet. Den upplevda ensamheten drabbar lika svårt oavsett om man har vänner omkring sig eller inte.

Är julen särskilt laddad för den ensamme?

– Jag tror det. Jag vet inte om du har sett Fanny och Alexander, men där skildras julen hos en storfamilj där alla firar tillsammans, dansar runt granen, och är så jäkla lyckliga. Så är normen kring julen, en riktig familjehögtid. Och känner man att man har dåliga familjerelationer, eller saknar någon att tillbringa den med, kan det bli mycket plågsamt.

Vad kan man göra?

– Det finns ingen quickfix, utan det handlar ofta om ganska långsiktiga projekt där man med tiden träffar nya vänner och försöker bryta de tankemönster som ibland uppstår hos kroniskt ensamma; till exempel att ingen vill prata med en på fester, eller att man av andra skäl inte är önskvärd. Från samhällets sida försöker man på flera håll att minska ensamhetens utbredning. I takt med att man börjat inse vilket folkhälsoproblem ensamheten är, har man också börjat fördela resurser till att motverka den, till exempel genom att skapa fler mötesplatser.

I Kungsbacka har bland andra Hotell Halland och Kamratföreningen Länken tidigare anordnat allmänna julbord för ensamma och alternativfirare. Kungsbacka-Posten har varit i kontakt med dem, men inget sådant initiativ planeras i år. Svenska kyrkans församling i Kungsbacka-Hanhals har ett julfirande i sitt kyrkkafé på julafton. Evenemanget är dock fullbokat.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.